Ce inseamna casa la rosu | la gri | la alb?
9 August 2020 • Real estateAi auzit pana acum despre casele la rosu | la gri | la alb? Termenul este utilizat adesea de catre dezvoltatori, iar viitorii proprietari de imobile ar trebuie sa fie familiziarizati cu aceasta sintagma!
De fapt terminologiile desemneaza stadiile importante din procesul de construire, iar faptul ca denumirea sa imprumuta valente cromatice nu este deloc intamplator.
Astazi aflam ce inseamna care sunt particularitatile specifice ale acesteia.
Etapa 1: Casa “la rosu”
Sub denumirea de “casa la rosu” se regasesc toate acele constructii pentru care s-au realizat urmatoarele elemente: fundatia, structura, zidaria si scarile. De regula, casele “la rosu” nu au tamplaria montata si nici acoperis. Mai mult decat atat, dintr-o astfel de locuinta lipsesc instalatiile sanitare precum si cele electrice.
Un avantaj pe care il prezinta varianta de a achizitiona o casa la rosu tine de pretul de cumparare, care, de regula, este mai mic cu aproximativ 40% in comparatie cu o casa “la gata” (“la alb”). In plus, in cazul in care alegi o constructie la rosu, vei putea esalona si programa investiile ulterioare si poti alege finisajele dorite. Pentru a realiza o casa “la rosu” vei avea nevoie de circa jumatate din bugetul alocat intregii constructii, insa e important sa stii ca optiunea aceasta vine si cu dezavantaje. De exemplu, intarzierea lucrarilor si faptul ca nu te poti muta imediat in aceasta casa te-ar putea faca sa reevaluezi optiunile.
Etapa 2: Casa “la gri”
“Casa la gri” reprezinta etapa in care se realizeaza finisajele interioare si exterioare ale locuintei, dupa cum urmeaza:
- Montarea tamplariei si a acoperisului;
- Realizarea instalatiei electrice (fara intrerupatoare, prize sau corpuri de iluminat)
- Montarea instalatiei sanitare (concret, realizarea conexiunii la sistemul de alimentare al locuintei, fara obiectele sanitare)
- Tencuirea interioara a constructiei;
- Turnarea sapelor;
- Realizarea peretilor de compartimentare (inclusiv a tavanelor din gips carton)
- Realizarea hidroizolatiei exterioare si interioare;
- Tencuirea exterioara a constructiei;
- Realizarea termozolatiei folosind vata minerala sau polistiren;
- Finisarea (aplicarea tencuielilor decorative, a vopselei de exterior etc).
Atunci cand casa este “la gri” s-au mai adaugat la procentul de investitii aproximativ 25 de procente, ceea ce inseamna ca in acest moment am cheltuit circa 75% din suma totala necesara pentru ca locuinta sa fie gata sa ne primeasca.
In ceea ce priveste preturile, o casa “la gri” costa, din general, cu 10% mai putin decat o casa “la gata”. Si in acest caz avantajul este ca iti poti alege singur finisajele (gresia, faianta, parchetul).
Etapa 3: Casa “la alb”
Ultima etapa din construirea unei case consta in realizeaza finisajelor interioare. Mai precis, acesta este pasul care presupune montarea obiectelor sanitare, a prizelor, a intrerupatoarelor si a corpurilor de iluminat.
Finisarea peretilor (aplicarea vopselei, a tapetului, a faiantei etc), precum si finisarea podelelor (aplicarea gresiei, a parchetului etc) are loc tot in aceasta etapa.
Casa “la alb” se mai numeste si casa “la gata” si poate fi cea mai buna optiune pe care o ai atunci cand vrei sa cumperi o locuinta gata construita, daca iti doresti sa te muti cat mai repede in noua locatie.