Analiza pieței imobiliare în iunie 2023 | Date din Storia.ro & OLX Imobiliare

13 July 2023 • Real estate

Analiza pieței imobiliare în iunie 2023 | Date din Storia.ro & OLX Imobiliare

Sursa: https://www.storia.ro/blog/newsroom/analiza-pietei-imobiliare-in-iunie-2023-date-din-storia-ro-olx-imobiliare

13.07.2023

Vara a început cu o scădere a interesului populației pentru achiziționarea de apartamente și case, potrivit datelor agregate de pe platforma imobiliară Storia.ro și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. Pe de altă parte, interesul pentru închirierea de locuințe este în continuare în creștere, așa cum s-a întâmplat și în lunile precedente.

Toate datele din acest material au ca punct de referință luna ianuarie 2022, care a fost echivalată cu 100. Datele pentru toate celelalte luni care au urmat sunt raportate la luna ianuarie 2022, astfel că o valoare de 120 reprezintă practic o creștere cu 20% comparativ cu ianuarie 2022.

Vânzări de apartamente și case

În prima lună de vară a anului, interesul pentru vânzarea de locuințe continuă să scadă pe piața din România, însă datele analizate scot în evidență și numeroase aspecte pozitive.

Astfel, în iunie, numărul de afișări pentru anunțurile cu apartamente disponibile la vânzare a scăzut cu 8% comparativ cu luna mai, însă cu numai 3% comparativ cu iunie 2022. Pe baza acestor date, prima jumătate a anului arată o scădere a numărului de afișări cu aproape 16%.

Același trend se remarcă și pentru contactările directe realizate de persoanele interesate să cumpere apartamente. În acest caz, iunie a adus o scădere cu 9% comparativ cu luna anterioară și cu 7% față de iunie 2022, în timp ce la nivelul primei jumătăți a anului scăderea este de 22%. 

Ambele statistici scot astfel în evidență că, deși numărul de afișări și contactări directe este în continuare în scădere, tendința generală este una de atenuare a scăderii și, implicit, de stabilizare a pieței imobiliare.

Pe baza acestor date, perioada de timp în care un anunț de vânzare pentru apartamente a rămas activ pe platformă a crescut în iunie cu 11,5% comparativ cu luna mai și cu 7% comparativ cu iunie 2022. La nivelul primei jumătăți a anului, perioada de valabilitate a unui anunț a crescut cu 8%.

În mare parte, trendul este asemănător și în cazul stocului de case disponibile la vânzare, cu o excepție pozitivă. Astfel, numărul de afișări pentru anunțurile de vânzare de case a scăzut în luna iunie cu 8% vs. mai 2022 și cu 10% vs. iunie 2022, ceea ce a condus la o scădere medie de 14% pentru primele șase luni ale anului.

Interesant este însă că numărul contactărilor directe pentru vânzarea de case a înregistrat o creștere de aproape 16% în iunie 2023 vs. mai 2023, iar această creștere ar putea fi justificată de un interes mai mare pentru achiziționarea de case de vacanță. Comparativ cu iunie 2022 există o scădere de aproape 18%, în timp ce, la nivelul primei jumătăți a anului, numărul de contactări directe a scăzut cu 22%. 

Închirieri de apartamente și case

Între timp, conform așteptărilor, piața de închirieri continuă să crească, pe fondul decalajului în creștere între veniturile populației și dobânzile bancare pentru creditele ipotecare. Astfel, în cazul apartamentelor, numărul de vizualizări pentru anunțurile de închiriere a crescut în iunie cu 2,5% vs. mai 2023 și cu aproape 5% comparativ cu iunie 2022. La nivelul primelor șase luni ale anului, numărul de vizualizări este în scădere cu 3%, ceea ce simbolizează de fapt că primele luni ale anului au fost marcate de o scădere care a fost urmată imediat de o creștere pe măsură ce ne-am apropiat de sezonul cald.

Această creștere este și mai vizibilă în ceea ce privește numărul de contactări, care în iunie a crescut cu 7% comparativ cu luna anterioară și cu aproape 13% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Există o creștere susținută și la nivelul primei jumătăți a anului, de aproape 8%. 

La fel ca în cazul vânzărilor de apartamente, și în cazul închirierilor pentru acest tip de locuințe se observă o creștere a intervalului de timp în care anunțurile au rămas active pe cele două platforme. Astfel, un anunț a rămas activ cu 3% mai mult timp în iunie 2023 comparativ cu mai 2023 și cu aproape 8% comparativ cu iunie 2022. În ansamblu, în prima jumătate a anului, anunțurile au rămas active cu 3,5% mai puțin timp decât în perioada similară a anului trecut.

Întrucât chiriile pentru case sunt în general mai mari decât în cazul apartamentelor, piața este mai stabilă din punct de vedere al interesului, însă și aici se remarcă creșteri pe toate planurile. De exemplu, în iunie numărul de vizualizări de anunțuri de închiriere a marcat un progres de aproape 2% vs. mai 2022 și de 4,5% vs. iunie 2022, în timp ce la nivelul primei jumătăți a anului segmentul a înregistrat o creștere de aproape 3%.

Diferențe se înregistrează în cazul contactărilor directe. Dacă raportat la luna mai se observă o creștere de 7%, față de iunie 2022 există o scădere de aproape 1,7%, în timp ce primele șase luni ale anului au adus o scădere de 2%. 

Vânzări de terenuri

Între timp, interesul pentru terenuri este în scădere. Numărul de vizualizări pentru terenurile scoase la vânzare a scăzut în luna iunie cu 12% comparativ cu mai 2023, însă în același timp scăderea este sub 2% față de iunie 2022. În acest context, la nivelul primelor 10 luni ale anului există o scădere de aproape 10%.

În privința contactărilor directe, tendința generală este una de scădere. În iunie, contactările directe au scăzut cu 13,5% comparativ cu luna anterioară și cu 2% față de iunie 2022, în timp ce la nivelul primelor 6 luni ale anului se observă o scădere de 10%. 

Cu alte cuvinte, la acest capitol piața imobiliară s-a menținut în iunie la un nivel apropiat de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Vânzări și închirieri de spații comerciale

Evoluția vânzărilor de spații comerciale se bazează doar pe datele de pe platforma Storia.ro, fără datele din această categorie de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX.

În luna iunie, afișările pentru anunțurile de vânzare de spații comerciale au scăzut cu 8,5%, însă comparativ cu luna similară a anului trecut se observă o creștere de aproape 25%. De altfel, tot o creștere există și pentru prima jumătate a anului, de peste 7%, semn că interesul pentru astfel de spații a scăzut strict la debutul sezonului estival.

Aceeași tendință se remarcă și în cazul contactărilor directe pentru vânzările de spații comerciale, în contextul în care scăderea din iunie 2023 vs. mai 2023 este de 22%. În schimb, comparativ cu luna similară din 2022 există o creștere de 17%, în timp ce primele șase luni ale anului au adus de asemenea o creștere de 21%. 

O tendință foarte asemănătoare se observă și în privința închirierilor de spații comerciale, evoluție care în acest segment ia în calcul atât datele de pe platforma Storia.ro, cât și datele din această categorie de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. Astfel, numărul de afișări din luna iunie este în scădere cu aproape 12% comparativ cu luna anterioară, dar în creștere cu 14% comparativ cu iunie 2022. În plus, o creștere similară de 14% se înregistrează și în primele șase luni ale anului comparativ cu ianuarie – iunie 2022.

Contactările pentru închirierea de spații comerciale respectă în mare parte același scenariu, cu o scădere de 15% în iunie 2023 vs. mai 2023, dar cu o creștere de 5% comparativ cu iunie 2022. În același timp, prima jumătate a anului a adus o creștere de 11% pe acest segment. 

Aceste evoluții pe segmentul spațiilor comerciale sunt normale, în special în contextul în care activitățile economice pe timp de vară sunt mai reduse, cu excepția celor strict sezoniere înregistrate mai ales în domeniul HoReCa.

Concluzii

Piața imobiliară din România continuă să traverseze o perioadă în care cererea pentru cumpărarea de locuințe este în scădere, indiferent că vorbim despre apartamente sau case, însă vestea bună este că aceasta scădere s-a atenuat pe măsură ce ne-am apropiat de finalul primei jumătăți a anului. Cel mai probabil, această tendință are loc și pe fondul încheierii perioadei de creștere a dobânzilor pentru creditele ipotecare.

În același timp, interesul pentru închiriere, în special pentru apartamente, este în creștere, inclusiv în prima lună de vară, ca urmare a faptului că numeroase persoane preferă această variantă de locuire în această perioadă, în așteptarea reducerii dobânzilor la credite ipotecare. Teoretic, această tendință de creștere a interesului pentru chirii va continua, mai ales în contextul în care cererea crește în special la sfârșitul verii și la începutul toamnei, odată cu reluarea activităților economice și cu revenirea studenților în marile centre universitare.