Peste 3.000 de apartamente programate spre livrare în 2021 în Mamaia.
18 March 2021 • ArticleVolumul de livrări previzionat pentru anul viitor ar marca un avans de peste 50% comparativ cu rezultatele înregistrate în 2019.
Piața rezidențială din Mamaia, Constanța, înregistrează un boom al construcțiilor. Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară SVN Romania, peste 4.500 de apartamente se află în acest moment în dezvoltare în Mamaia – iar dintre acestea peste 3.000 sunt programate spre livrare în 2021.
Înregistrarea unui asemenea volum de locuințe finalizate anul viitor ar echivala cu o majorare de peste 50% față de nivelul înregistrat în 2019, ultimul an cu date oficiale disponibile. Per ansamblu, în Năvodari-Mamaia au fost livrate peste 8.000 de locuințe în ultimii cinci ani, conform datelor Institutului Național de Statistică și SVN Romania. În mod interesant, cea mai mare parte dintre acestea au fost cumpărate ca locuințe de vacanță sau în scopul închirierii în timpul sezonului turistic de vară.
„Zona Mamaia înregistrează o dezvoltare amplă pe segmentul rezidențial de mai mulți ani. Pandemia și restricțiile de la nivel internațional au dus la un grad de ocupare de peste 95% în perioada iulie-august – prima jumătate din septembrie, turiștii alegând litoralul românesc în detrimentrul destinațiilor internaționale. Piața de profil s-a diversificat ca ofertă, iar 2021 va aduce finalizarea mai multor proiecte de mari dimensiuni, cu multiple facilități, precum piscine, săli de fitness sau spații comerciale, care oferă și servicii integrate de administrare – ingrediente care vor fi tot mai necesare pentru înregistrarea unui succes.”
Maria Andrei, vicepreședinte SVN Romania
Randament de 10% doar din sezonul estival
Potrivit calculelor consultanților SVN, obținerea unui grad de ocupare de 70% în perioada estivală (prin închiriere către turiști) ar aduce cumpărătorului unui studio dublu în Mamaia un randament anual de aproximativ 10% – sau 7.500 de euro –, conform tarifelor de închiriere din sezonul 2020. Atingerea unui grad de ocupare mai ridicat, înspre 100%, poate aduce venituri anuale de peste 10.000 de euro în perioada estivală. Din veniturile obținute din închirierea în regim hotelier trebuie însă scăzute costurile lunare de administrare, mentenanță și curățenie, care pot urca până la 200 de euro pe lună.
Potențialul zonei Mamaia a atras în ultimii ani finalizarea mai multor unități locative (peste 8.000) comparativ cu orașul Constanța, unde în ultimii cinci au s-au predat peste 7.000 de locuințe, conform statisticilor oficiale. Cu un volum anual de livrări de aproximativ 3.700-4.000 de apartamente și case, Constanța și localitățile limitrofe reprezintă a patra mare piață rezidențială regională din România, după București-Ilfov, Cluj-Napoca și Timișoara.
Orașul de la malul mării a intrat însă într-un ciclu de creștere al pieței imobiliare, având tot mai multe proiecte de anvergură, în special pe segmentul spațiilor logistice și pe cel rezidențial – cel din urmă fiind dominat în special de investitori locali și de proiecte care țintesc segmentul mass-market.
„Constanța este al doilea-al treilea centru economic regional al țării, conform indicatorilor macroeconomici, concurând cu Cluj-Napoca și Timișoara. Migrația populației este în creștere, nu doar asociată activităților înrudite sezonului estival, tot mai multe persoane din județ sau din județele adiacente alegând să se mute în oraș. Potențialul de dezvoltare este semnificativ pe termen mediu și lung și vom vedea în viitor și proiecte de birouri moderne și un număr tot mai mare de proiecte rezidențiale ample, cu un număr ridicat de unități și multiple facilități, care vor redefini conceptul de locuire din Constanța.”
Maria Andrei, vicepreședinte SVN Romania
Sursa: Imobiliare.ro