Legea meseriei de agent imobiliar primeste aviz negativ la Senat
15 Aprilie 2020 • ImobiliareLegea care ar putea reglementa, după 17 ani, meseria de agent imobiliar primește primul aviz negativ la Senat. Sunt așteptate schimbări radicale, dacă intră în vigoare!
Noua propunere legislativă care ar putea să reglementeze pe viitor profesia de agent imobiliar a primit primul aviz negativ, în Comisia Juridică de la Senat. Află care este parcursul pe care trebuie să îl urmeze viitoarea lege pentru a intra în vigoare și cum ar putea schimba aceasta munca celor din domeniu.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat la începutul lunii februarie, iar în prezent se află în lucru la comisiile permanente. Până acum, a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social, respectiv de la Consiliul Legislativ, și aviz negativ de la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări. Avizul negativ a fost dat în sedința de pe 14 aprilie, cu majoritate de voturi. Tot ieri, aceasta apărea și pe ordinea de zi de la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială.
„Sunt surprins de avizul colegilor din Comisia Juridică a Senatului deoarece niciunul dintre cei trei inițiatori nu a fost invitat să susțină, cu argumente, inițiativa. De altfel, camera de reflecție, Senatul, își va exprima opinia prin vot însă dezbaterea decisivă pentru propunerea legislativă va avea loc în camera decizională, Camera Deputaților”, ne-a declarat deputatul Gabriel Andronache, unul dintre inițiatori.
„Am avut consultări cu asociațiile profesionale, am primit propuneri pertinente de amendare a proiectului, propuneri pe care le vom transforma în amendamente. Le mulțumim structurilor profesionale pentru atitudinea proactivă vizând îmbunătățirea legii. Ca inițiatori, urmărim cu interes evoluția proiectului la Senat și avem credința că proiectul nostru va deveni lege”, a mai adăugat deputatul.
Așa cum menționează și Andronache, după ce va trece de Senat, propunerea legislativă va intra în lucru la Camera Deputaților, de unde va trece mai departe spre aprobare la președinte. Dacă prevederile actuale vor rămâne neschimbate, întregul cadrul de reglementare și examinare a agenților imobiliari ar urma să fie complet funcțional în circa un an de la publicarea în Monitorul Oficial.
De unde a pornit noua propunere legislativă
Propunere legislativă inițiată de deputații PNL Gabriel Andronache, Ioan Cupșa și Florin-Claudiu Roman privind organizarea activității agenților imobiliari a fost prezentată în biroul permanent al Camerei Deputaților la începutul lunii februarie, apoi a fost înaintată Senatului (L145/2020). Aceasta are ca scop readucerea în vigoare a normelor din Ordonanța nr.3/2000, care au fost declarate constituționale, și completarea lor cu dispoziții pentru elaborarea unui mecanism de atestare și reatestare dedicat agenților imobiliari.
Vă reamintim că ordonanța avea la bază Uniunea Națională a Agenților Imobiliari, creată prin reorganizarea Asociației Române a Agențiilor Imobiliare. Persoanele interesate să activeze în domeniu puteau dobândi calitatea de agent imobiliar după absolvirea unui curs de pregătire, pe baza unui examen. Reatestarea agenților trebuia făcută o dată la doi ani, iar cei care fie nu se prezentau, fie nu promovau examenul nu mai aveau voie să profeseze. În plus, pentru a deveni agent imobiliar o persoană trebuie să nu fi fost condamnată definitiv pentru intracțiuni contra patrimoniului sau pentru infracțiuni de fals.
Problema a fost că articolele 13-32, care făceau referire la modalitățile de organizare și de funcționare a Uniunii, au fost declarate neconstituționale și ordonanța a ajuns să fie abrogată în 2003, prin Legea nr. 581/2003.
„La data de 27 decembrie 2003, Parlamentul României, în mod nejustificat în opinia noastră, a procedat la adoptarea legii de respingere a OG nr.3/2000 deși ar fi trebuit să opteze pentru punerea în acord a dispozițiilor normative cu decizia Curții Constituționale nr. 333/2003, lăsând nereglementată o profesie importantă pentru buna funcționare a circuitului civil al bunurilor în România”, se menționează în expunerea de motive aferentă propunerii legislative actuale.
„Efectele respingerii ordonanței de urgență antecitate sunt nocive, în piața imobiliară desfășurându-și activitatea persoane care nu au cunoștințe elementare de drept civil, nu cunosc procedurile de înregistrare a unui imobil în Cartea Funciară sau au interdicții legale de a desfășura acte de comerț. Aspectele menționate mai sus, în mod nedrept, creează o percepție greșită cu privire la profesioniștii din domeniul imobiliar, persoane care au cunoștințe solide de drept și constituie sprijinul necesar pentru încheierea cu succes și în deplină legalitate a tranzacțiilor imobiliare”, mai adaugă cei trei deputați care au inițiat proiectul.
Cursuri și cel puțin trei luni de practică
Multe dintre prevederile cuprinse în noul proiect legislativ sunt similare cu cele din vechea ordonanță care organiza activitatea agenților imobiliari. Dacă nouă lege va intra în vigoare, meseria va putea fi practicată doar de cei care:
au capacitate deplină de exercițiu;
nu au fost condamnați pentru infracțiuni săvânșite cu violență, infracțiuni contra patrimoniului public ori privat sau infracțiuni de fals;
au promovat examenul de dobândire a calității de agent imobiliar.
O noutate ar fi în acest caz introducerea mențiunii cu privire la infracțiunile săvârșite cu violență
Examenul ar urma să fie organizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), instituție aflată sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării, după absolvirea cursului de specializare cu o durată de cel puțin șase luni de formare profesională, dintre care cel puțin trei de practică.
Elaborarea metodologiei pentru formarea agenților imobiliari ar urma să fie făcută de ANC, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noii legi, și comunicată formatorilor atestați pentru această calificare. În cazul ordonanței din 2000 se menționa clar, în acest sens, un protocol încheiat cu Uniunea Națională a Agenților Imobiliari.
Susținerea examenului se va face în fața unei comisii alcătuite din cinci membri, dintre care:
2 reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Calificări;
2 reprezentanți ai asociațiilor profesionale, aleși prin tragere la sorți electronică, din lista de examinatori propusă de asociațiile profesionale cu relevanță națională. Cei doi trebuie să reprezinte asociații diferite. Totodată, asociațiile au șase luni la dispoziție pentru a comunica lista examinatorilor propuși, de la publicare legii în Monitorul Oficial;
1 reprezentant al formatorului.
Atenție însă, o dată la fiecare 2 ani s-ar face retestarea agenților imobiliari. Cei care nu se prezintă sau care nu promovează verificarea au activitatea suspendată și sunt radiați din Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENAI). Și acesta din urmă are la bază o idee din vechea lege. Pe atunci, se numea simplu Registrul agenților imobiliari.
Un alt aspect important de menționat este și acela că atât persoanele fizice, cât și cele juridice, care la data intrării în vigoare a legii activează deja în domeniul intermedierilor imobiliare vor putea să își continue activitatea, cu condiția ca în termen de doi ani să participe la o procedură de reatestare.
Testările nu sunt un lucru nou în domeniu. Doar în Europa, cei care vor să lucreze ca agenți imobiliari în 16 state trebuie înainte să obțină diverse certificări, o diplomă sau să treacă un test. În Belgia, de exemplu, un agent trebuie, printre altele, să obțină o diplomă de licență în imobiliare, să ia un test și să încheie un stagiu de practică de un an alături de un agent imobiliar licențiat. Întregul proces este detaliat aici.
În 18 țări este necesară o asigurare pentru cei care lucrează ca agenți imobiliari, iar în două – Belgia și Grecia – apartenența la o organizație profesională este obligatorie. Standarde profesionale au fost introduse în legislația națională în țări ca Austria, Belgia, Cipru, Irlanda sau Italia. Există și state în care cei care profesează în domeniu trebuie să adere la un cod de etică. Spre exemplu, în Croația, acesta este promovat prin intermediul Camerei de Comerț.
Un registru public pentru agenți și agenții imobiliare
Varianta din noua propunere legislativă a registrului ar urma să fie organizată și actualizată de Ministerul Justiției și să cuprindă persoane fizice, dar și societăți comerciale de profil, grupate în funcție de criteriul teritorial. „Informațiile și datele care se înscriu în Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari – RENAI – sunt stabilite prin Ordin al Ministrului Justiției cu respectarea normelor GDPR”, se menționează în textul propunerii.
Înscrierea în RENAI s-ar face la cerere, cu achitarea unei taxe care va reprezenta un venit la bugetul de stat. În trecut, atât taxele de înscriere la examenele pentru dobândirea calității de agent imobiliar, cât și cele de reatestare și de înscriere în registru ajungeau la Uniune și la filialele sale pentru acoperirea cheltuielilor.
Jucătorii din domeniu ar urma să aibă la dispoziție 12 luni, de la intrarea în vigoare a legii, pentru a se înscrie în RENAI.
Răspunderi pentru agenții imobiliari
Propunerea legislativă include și un articol în care se menționează că „agenții imobiliari răspund disciplinar, administrativ, civil sau penal” în desfășurarea activității lor, dar și că răspund solidar delictual cu proprietarii imobilelor, dacă știu de existența unor vicii ascunse și nu le comunică persoanelor interesate de imobilele respective.
În categoria viciilor ascunse intră – surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundații sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăților, pe care titularul drepturilor asupra imobilului și agentul imobiliar în mod rezonabil puteau să le cunoască.
Cum este definită o asociație profesională cu relevață națională
Așa cum menționam mai sus, asociațiile profesionale „cu relevanță națională” vor avea un rol important în examinarea celor care vor să devină agenți imobiliari. Inițiatorii proiectului de lege aduc clarificări cu privire la modalitatea de definire a acestora. Pe scurt ar fi vorba despre „o asociație cu filiale în toate județele țării și în municipiul București”.
În momentul de față, există mai multe organizații dedicate agenților și brokerilor imobiliari, unele active pe piață și de mai bine de un deceniu. Individual, însă, au un număr de membri destul de limitat și o acoperire teritorială redusă.
Uniunea Națională a Agențiilor Imobiliare (UNAI), de exemplu, a fost fondată în 2003 și a devenit membru al European Association of Real Estate Professions de la începutul lui 2020. Organizația are 103 membri activi în București, Simeria, Tulcea, Galați, Arad, Craiova, Brașov, Onești, Giurgiu, Constanța, Ialomița, Argeș, Ploiești, Bistrița, Bacău, Pitești, Deva, Râmnicu Vâlcea, Cluj, Timiș, Arad, Iași, Zalău, Maramureș, Botoșani, Roman și Tulcea. Plus un membru în Chișinău.
Printre obiectivele uniunii se numără „organizarea controlului și disciplinei profesionale a agențiilor imobiliare și a agenților imobiliari – elaborarea ediției a 2-a a Registrului Național al Agenților Imobiliari – firme licențiate și agenți atestați profesional, crescând astfel prestigiul profesional al agentului imobiliar”.
O altă organizație, activă de 10 ani pe piață, este Asociația Brokerilor Imobiliari (ABI), din care fac parte circa 270 de brokeri acreditați. Toți membrii ABI au pregătire teoretică și diplomă. În plus, aceștia aderă la prevederile Standardului Imobiliar European. Textul standardului a fost definitivat în 2010 și tradus și în limba română de Asociația Română de Standardizare, de unde poate fi obținut, dar nu a fost integrat, până acum, în legislația națională.
Cursurile organizate de asociație durează trei zile, iar participanții trebuie să aibă cel puțin studii medii. ABI deține o autorizație eliberată de Consiliul Național pentru Formarea Profesională a Adulților pentru organizarea cursurilor de perfecționare pentru meseria de agent imobiliar, iar diplomele eliberate sunt recunoscute de Ministerul Muncii și de Ministerul Învățământului, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul asociației. Orice persoană poate participa la cursuri, indiferent dacă este sau nu înscrisă în ABI.
În această perioadă, reprezentanții asociației organizează inclusiv cursuri online pentru cei care vor să se specializeze în domeniu. Detalii aici.
Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România (APAIR) împlinește, în 2020, 11 ani de la înființare. Aceasta are circa 200 de membri la nivel național, dintre care cei mai mulți în București, Brașov și Constanța. APAIR susține sistemul de lucru de reprezentare exclusivă și a fost fondată pe modelul National Association of Realtors (NAR), cea mai mare asociație de profil din Statele Unite ale Americii, cu peste 1 milion de membri. De altfel, APAIR este unul dintre partenerii NAR din Europa.
Membrii APAIR participă la cursuri de specializare, inclusiv cu traineri din străinătate, aderă la un Cod Etic și participă anual la un Curs de Cod Etic organizat de asociație. Trainerii APAIR susțin și în perioada aceasta cursuri, sub forma unor webinarii online. Detalii aici.
Una dintre cele mai noi organizații de profil a fost înființată chiar acum un an. Este vorba despre Comunitatea Elitelor Imobiliare din România (CEIR), bazele CEIR fiind puse de trei branduri din domeniu – Blitz, Eugene Estate și Inter Imobiliare. În prezent, aceasta cuprinde nouă agenții și rețele de agenții, care își defășoară activitatea cu precădere în București, Timișoara, Cluj, Iași și Brașov.
Încă de la început, reprezentanții CEIR anunțau că vor să schimbe „percepția consumatorilor de imobiliare despre această industrie prin educație profesională de calitate, networking și perfecționare continuă”, dar și că intenționează să se implice în dezvoltarea și normarea domeniului imobiliar din România. Agenții imobiliari afiliați celor nouă companii membre (Blitz, Eugene Estate, Inter Imobiliare, Sud Rezidențial, Stil Imob, RE/MAX România, iAdvise, Imperia Imobiliare și Residentialist – parte din SVN România) pot participa la diverse cursuri organizate de CEIR.
Important de menționat este și faptul că, la ora actuală, există inclusiv rețele de francize la noi în țară care au pus bazele unor programe educaționale, printre acestea numărându-se RE/MAX România și Mr. Exclusivitate.
Potrivit celor mai noi estimări, la nivel național există circa 7.000-8.000 de agenți imobiliari.
Sursa: CPI Imobiliare
2019 – Cel mai bun an pentru ecosistemul de startup-uri din România
Linia de metrou Drumul Taberei - Eroilor se va deschide în curând