CPI|2019 vs 2020: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

20 Decembrie 2019 • Imobiliare

CPI|2019 vs 2020: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

2019 vs 2020: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

Piața rezidențială din București este una în curs de maturizare, caracterizată prin evoluții normale ale prețurilor, într-o direcție sau alta. Acest fapt este valabil și în cazul principalelor piețe regionale din țară, susține Geo Mărgescu, cofondatorul și CEO-ul Forte Partners – dezvoltatorul care a încheiat anul trecut una dintre cele mai importante tranzacții din real estate-ul românesc și care are în portofoliu proiecte finalizate cu o valoare de circa 200 de milioane de euro.

„Pe parcursul anului 2019, atât numărul tranzacțiilor, cât și prețurile, au cunoscut scăderi sau creșteri, în medie, însă acestea nu au fost de natură să provoace îngrijorare, fiind sănătoase și generate de legea cererii și ofertei. Excluzând eventuale evoluții negative neprevăzute la nivel global, preconizăm o evoluție în aceeași manieră a pieței rezidențiale în anul 2020”, ne-a declarat Geo Mărgescu.

CEO-ul Forte Partners ne-a vorbit și despre comportamentul cumpărătorului din ultimă perioadă, punctând impactul avut de acesta asupra pieței. „Cererea de pe segmentul rezidențial vine, în prezent, din partea unor clienți educați cu privire la toate aspectele pe care le presupune o tranzacție imobiliară, de la criteriile <clasice> ale unei achiziții, precum localizarea proiectului și raportul calitate-preț, și până la facilitățile pe care le oferă proiectul și zona în care este amplasat și variantele de finanțare. Este deja o realitate a pieței rezidențiale, nu doar o tendință și cu siguranță genul acesta de comportament, benefic pentru segmentul rezidențial, va continua și în 2020”, a spus el.

Aviației Park, un proiect certificat Green Homes aflat în plină dezvoltare

Pentru dezvoltatorul activ pe piața locală din 2014, anul care tocmai se încheie a fost marcat cu reușite, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel al spațiilor de birouri. Forte Partners a demarat, în ianuarie 2019, lucrările la faza a doua a proiectului Aviației Park, situat în zona de nord a Capitalei. Finalizarea lor este așteptată în noiembrie 2020. În această etapă de dezvoltare sunt incluse 195 de apartamente, vândute deja în proporție de 52%.

„Prima fază a proiectului rezidențial, care cuprinde 175 de apartamente finalizate, este vândută în proporție de 95%. Investiția totală în Aviației Park se ridică la 49 de milioane de euro”, ne-a explicat Mărgescu, adăugând că acesta este un ansamblu cu circuit închis, în care din cei 15.000 de mp de teren, doar 3.700 sunt ocupați de amprenta celor patru clădiri.

Aviației Park a obținut, de altfel, și certificarea Green Homes, acordată de către reprezentanții organizației Romanian Green Building Council. „Certificarea este importantă pentru noi întrucât atestă preocuparea Forte Partners pentru eficiența energetică și confortul locatarilor, aspecte de care ținem cont atunci când dezvoltăm un proiect rezidențial, alături de amplasament, spații verzi, facilități ale proiectului și ale zonei și un raport bun calitate-preț”, ne-a explicat dezvoltatorul.

Important de menționat este și faptul că, odată cu o astfel de certificare, cei interesați de achiziția unei locuințe în cadrul ansamblului pot apela inclusiv la ipoteca verde, o alternativă de finanțare cu prețuri ipotecare preferențiale pentru cumpărătorii unor locuințe cu standarde ridicate de eficiență energetică.

Direcții de dezvoltare pe segmentul office și planuri de viitor

2019 a fost un an plin pentru Forte Partners pe segmentul office. Compania și-a concentrat activitatea pe U-Center, un proiect cu o valoare de piață de 200 de milioane de euro și cu o suprafață totală închiriabilă de 63.000 de mp, și Sector 0, o inițiativă ce cuprinde clădiri premium de birouri, situate în vecinătatea Palatului Telefoanelor și perfect integrate cu stilul arhitectural înconjurător.

Lucrările de construcție pentru U-Center, proiect al cărui antreprenor general este Bog’Art, au fost demarate în prima jumătate a acestui an. Prima fază va fi finalizată în 2021, printre chiriași numărându-se deja compania britanică de software Endava. Lucrările pentru a doua fază se vor finaliza un an mai târziu.

Prima fază din Sectorul 0 include două clădiri office, Millo și Tandem, în zona Calea Victoriei-Piața Universității care vor fi dezvoltate cu o investiție totală de 100 de milioane de euro.

„Anul 2019 a marcat și obținerea, în luna iunie, a certificării LEED Platinum cu scorul 84 pentru clădirea de birouri THE BRIDGE 2, finalizată și închiriată în proporție de 100%. Prima fază din THE BRIDGE a primit certificrea LEED Platinum cu scorul 82”, ne-a mai spus Geo Mărgescu, adăugând că Forte Partners continuă să lucreze la clădirea THE BRIDGE 3 și să se ocupe de închirierea spațiilor de birouri, după ce a semnat, în august 2018, vânzarea integrală a proiectului către grupului Dedeman, aceasta fiind, de altfel, cea mai importantă tranzacție din real estate a anului trecut.

„Prima fază a fost închiriată integral către chiriași precum BCR și IBM. A doua fază este închiriată 100% și predată chiriașilor, printre care se numără companii precum UPC, Schlumberger și Medicover. A treia fază este închiriată în proporție de 80%”, a mai explicat el.

Calitatea și adaptabilitatea, printre atributele unui dezvoltator de succes

Caracteristicile proiectelor imobiliare din portofoliu, atât cele calitative ale construcției în sine, cât și cele ce țin de experiența oferită angajaților, în cazul unei clădiri de birouri, sau locatarilor, în cazul unui ansamblu rezidențial, sunt definitorii pentru succesul unui dezvoltator, este de părere cofondatorul Forte Partners.

Un alt atu important este și acela al adaptabilității, consideră el. „Adaptabilitatea la cerințele clienților, fie că vorbim despre companii care închiriază spații în clădirile de birouri, fie despre cumpărători de apartamente, este unul dintre factorii de succes pentru un dezvoltator imobiliar. Atât pe segmentul rezidențial, cât și în domeniul proiectelor office, clienții sunt educați, cunosc foarte bine realitățile din piața de real estate și aleg în deplină cunoștință de cauză, iar acest lucru ridică standardele și este benefic pentru domeniu”, ne-a explicat Mărgescu.

Dezvoltatorul a vorbit și despre planurile companiei pe termen lung. „În 2019, am continuat să dezvoltăm proiectele noastre conform strategiei Forte Partners de a construi proiecte office acolo unde există deja rezidențial și locuințe acolo unde sunt clădiri de birouri. Această strategie este una pe termen lung și va continua și în 2020, an în care ne vom concentra în continuare pe dezvoltarea Aviației Park, pe segmentul rezidențial, și a proiectelor U-Center și Sector 0 pe segmentul office”, a declarat CEO-ul.

„În același timp, analizăm în permanență piața de real estate, cu scopul de a identifica noi oportunități”, ne-a mai explicat Geo Mărgescu.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2019 vs 2020| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2019, dar și perspectivele pentru 2020 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

https://cpi.imobiliare.ro/profesionist-in-imobiliare/2019-vs-2020-geo-margescu-ceo-forte-partners-despre-situatia-pietei-rezidentiale-strategia-companiei-si-atuurile-unui-dezvoltator-de-succes