Cererea de case a crescut cu 30%
15 Septembrie 2021 • ArticolePandemia şi munca de acasă a determinat tot mai mulţi români să investească în achiziţia unei case sau cel puţin a unui apartament cu o cameră în plus. Pe de altă parte, „upgrade-ul“ s-a realizat în aceeaşi plajă de preţ iar în acest sens s-a realizat un compromis în ceea ce priveşte zona având în vedere că bugetul este unul similar.
„Cererea de case a crescut cu 30% în 2021 şi tot va creşte, motiv pentru care şi dezvoltatorii anunţă astfel de proiecte. În plus proiectele de case sunt în afara Bucureştiului şi implicit nu sunt afectate de blocarea PUZ-urilor. Vom vedea multe proiecte de case dar şi apartamente mai mari, cu o cameră în plus“, a spus Andreea Comşa, managing director, Premier Estate Management.
Pe de altă parte, evoluţia pieţei este afectată atât de blocarea PUZ-urilor de sector cât şi de TVA-ul de 5%. Dacă anul trecut s-a dat lege pentru ca limita să crească de la echivalentul a 450.000 de lei la 140.000 de euro, peste noapte, înainte de Revelion, guvernul a decis amânarea cu un an a majorării, blocând astfel mai multe tranzacţii. În acest context, românii au ajuns să locuiască în cele mai mici locuinţe din Europa, cu o suprafaţă medie de 61 mp a locuinţei, faţă de 90 mp media europeană.
„Preţurile au crescut în ultimul an, în medie cu 10% în cazul imobilelor noi, cea mai mare din ultimii ani. Avem materiale de construcţii mai scumpe, manoperă mai scumpă.“
„După pandemie oamenii nu au fost mai bogaţi, dar au apreciat mai mult confortul locuinţei, motiv pentru care au ales să treacă de la un apartament mai mic dar în zona centrală la o casă pentru a avea curte. Încă sunt mulţi care lucrează de acasă şi acest lucru a contat“, a explicat Andreea Comşa.
Ea a subliniat că şi în contextul blocării PUZ-urilor nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a preţurilor din Capitală.
„Nu ne aşteptăm la o creştere puternică din cauza blocării PUZ-urilor în 2022. Cel mai probabil piaţa va avea o corecţie pentru că am avut şi preţuri crescute artificial. Când PUZ-urile s-au blocat, tot existau proiecte demarate“, a spus Andreea Comşa.
De partea cealaltă, investitorii încă sunt interesaţi de achiziţii de apartamente, dar în zonele din proximitatea centrelor de birouri.
„Cererea a crescut deoarece investitorii şi cei care dispun de fonduri se aşteaptă la o creştere a inflaţiei şi achiziţia unei locuinţe este considerată a fi o investiţie mai sigură. Sunt proiecte chiar şi cu 30% din apartamente vândute către investitori, în special cele mai scumpe, în zone centrale sau zona de nord. Au fost cumpărate pentru a le închiria, nu pentru a le vinde mai scump“, a subliniat Andreea Comşa.
Sursa articolului: https://www.zf.ro//zf-investiti-in-romania/zf-investiti-in-romania-un-proiect-zf-si-cec-bank-andreea-comsa-20261430
Cum îți „fură” dezvoltatorii imobiliari metri pătrați din casă Ep. 3
Cautam agenti imobiliari colaboratori Bucuresti - BLISS IMOBILIARE